「ポーランド・デー in 東京 x クリスマス・パーティー x 年会」

(当会議所による、第三回定例ポーランドデー シリーズ)

On November 25th, 2009 (Wednesday) we held Polish Day in Tokyo & X’mas Party + Bou-nen-kai” (“Bou-nen-kai” = year-end party which literally means a “party to forget the year”). This was the 3rd event of the series of Polish Days organized with the aim of promoting the bilateral co-operation, especially in the business field, between Poland and Japan, which activity is a part of the PCCIJ Chopin Project for the Chopin’s Year in 2010 to celebrate 200th Anniversary of birth of the great Polish composer.

The event started at 19:00 and featured greetings by the PCCIJ Chairman and H.E. Jadwiga Rodowicz, Ambassador of the Republic of Poland, followed by music performance by the Japanese pianist Ms. Masako Ezaki who performed Andante spianato and Grand Polonaise by Chopin.

After the piano recital the guests were welcomed to enjoy Polish traditional cuisine such as barszcz czerwony, barszcz bialy, zurek, bigos, pierogi etc. (you will find the detailed menu below). Special fusion food called “la nouvelle cuisine polonaise” was presented at the event based on the Polish and Japanese recipies. The main fusion dish was the “Polan-don” (a combination of “Poland + “don”) which was also introduced at the previous events.
Mr. Toshio Numajiri, the Executive Chef of Westin Tokyo(総料理長 沼尻寿夫氏), did an excellent job to prepare one of the best sets of Polish cuisine available in Japan.

Many Polish products imported to Japan were available at the venue for trial and purchase as follows:

+ Jewerly/accessories by famous Polish designers presented by Banya Co., Ltd.
+ Polish sousages and ham, such brands as “Kabanosy” and “Krakowska” were presented by Vestey Foods Japan Ltd.
+ Polish-made organic honey and beautiful Polish hand made ceramics “BOLESLAWIEC” presented by S&A Corporation – website: www.sajapan.co.jp)
+ Polish delicious caramel “Krowka” by Vestey Foods Japan Ltd.
+ Polish herb vodka “Zubrowka” presented by PACRIM (website: www.pacrimwines.com)
+ Super light and warm counterpane make of the world’s highest quality Polish feathers presented by Moririn Co. Ltd. (website: www.moririn.co.jp)
+ Unique Polish-made glass fire by Y.S Trading Inc.

In the second part of the event our guest could experience a few attractions.
First of all it was a great performance of three young Japanese opera singers who belong to E-muse 音楽事務所 (website: www.e-muse-m.com): Mr. Kyosuke Kaneyama (tenor) 金山 京介(テノール), Mr. Hayato Oki (baritone) 隠岐 速人(バリトン)and Ms. Sayuri Kashiwagi (soprano) 柏木 沙友里 (ソプラノ)with the accompaniament by Ms. Hatsune Shimizu (piano) 清水初海(ピアノ). They performed the following pieces:

1. アマポーラ(隠岐速人)
2. オペラ「ジャンニ・スキッキ」より ”私のお父様”(柏木沙友里)
3. グラナダ(金山京介)
4. ホワイトクリスマス(全員)

And the last attraction was the raffles. The following prizes were prepared for the lucky winners:
1. ポーランド往復航空券(フィンランド航空)(提供:PCCIJ)
2. ポーランドの羽毛布団 シングル (提供:モリリン株式会社 小売価格39,800円 ・ホームページ www.moririn.co.jp)
3. VOUCHER 20,000円相当(ウェスティンホテル東京)
4. ユニークなシルクのバッグ ( 駐日ポーランド共和国大使館 貿易・投資促進部)
5. ファッション・ジュエリー 株式会社 ばん屋
6. ファッション・ジュエリー 株式会社 ばん屋
7. CD (江崎昌子)
8. CD (江崎昌子)
9. ポーランド産 蜂蜜 (提供: S&A株式会社・ホームページ www.sajapan.co.jp)http://www.pccij.or.jp/wordpress/modals/
10. ポーランドソーセージ “KRAKOWSKA”(クラコフスカ)  ヴェスティ・フーズ・ジャパン株式会社
11. Polish sousages “KABANOSY” (カバノセ)ヴェスティ・フーズ・ジャパン株式会社
12. ポーランド産キャラメル 「クルフカ」  ヴェスティ・フーズ・ジャパン株式会社

MENU of the “la nouvelle cuisine polonaise”

Image of “CHOPIN” Red and White – ショパンのイメージ ~赤と白のオードブル~

Terrine of Smoked Salmon and Cream Cheese
スモークサーモンとクリームチーズのテリーヌ

Mousse of Cauliflower and Red Pimento
カリフラワーと赤ピーマンのムース

Tomato and Mozzarella Cheese
トマトとモッツアレラチーズ

Cocktail of Turkey and Red Berry Jelly
ターキーと赤いベリーのカクテル

Marinade of Beetroot and Celery Root
ビーツと根セロリのマリネ

ZAKASKI ~ Appetizer of Poland ~ – “ポーランドの前菜”
Chilled Roasted Pork – スライスローストポーク
Cheese and Tomato – チーズとトマト
Ham and Sausage – ハムとソーセージ
Coleslaw – コールスロー
Pickle of Vegetable – 野菜のピクルス
Sledzie we loeju – ニシンのマリネ
Pasztet z Watrobek – 鶏レバーのパテ

“SALATKA & SUROWKA” Corner
Salatka Jarzynowa – ポーランド風 野菜サラダ

“ZUPA” Corner

“ズッパ” パルシュキーを添えて
Barszcz bialy i czerwony – バルシチ ビーツのコンソメ
Krupnik – クルプニク 穀物と野菜の入った具沢山のスープ

POLAND – DON “GULASZ” with RICE – ビーフシチューのどんぶり
“PIEROGI Z Kapsta Kwaszona” – サワークラウトのポーランド餃子
“ZIMNE NOGI” – 豚肉のガラレッタ
“BIGOS” – ポーランド風キャベツの煮込み
“KOTLET SCHABOWY” – ポーランドのとんかつ
“GOLABKI” – ロールキャベツ

“DESER” – デザート
PACZKI – ドーナッツ
SERNIK – チーズケーキ

* * * イベント プログラム * * *

18:30 開場(ウェルカムドリンク)
19:00 ご挨拶
19:15 ピアニスト 江崎昌子さんによるピアノ リサイタル
19:35 お食事(ポーランド風フュージョン料理)
20:20 ミニ・アトラクション
21:00 ラスト オーダー
21:30 イベント終了

場所:ウェスティンホテル東京 (ホームページ
住所:〒153-8580 東京都目黒区三田1-4-1 Tel. 03-5423-7770

入場料:
10,000円(非会員) ・ 9,000円(個人会員) ・ 8,000円(法人会員)
(ビュッフェ&ドリンクバー)

登録は終了いたしましたのでご了承ください。

お問い合わせ:当会議所のオフィスTel. 044-870-4703

後援:
駐日ポーランド共和国大使館
貿易・投資促進部
ポーランド政府観光局